Skip to content

Blog Mastering ICT Complexity

29 September 2020

Intent Based Infrastructuur

Innovaties op het gebied van ICT infrastructuren zijn van oudsher sterk gericht op zaken als het verbeteren van de beschikbaarheid, betrouwbaarheid, capaciteit en vertragingstijd: de technische indicatoren. Daarbij werd vooral gekeken naar de individuele componenten binnen de infrastructuur.

Deze focus verschuift de laatste tijd richting innovaties gericht op flexibiliteit, aanpassingsvermogen en gebruikerservaring van de infrastructuur. Infrastructuren die zichzelf automatisch en dynamisch aanpassen, meebewegen met de nukken en grillen van de omstandigheden en de gebruikers, komen steeds vaker voor. In geval van bijvoorbeeld congestie in het netwerk worden automatisch andere paden gekozen of zelfs aangelegd. In geval van vertraging in online transactie verwerking, worden automatisch nieuwe servers opgestart (en later gestopt).

De infrastructuur is ‘self-healing’ en gericht om binnen gestelde kaders zijn diensten te leveren. Denk bijvoorbeeld aan Cloud diensten en Docker omgevingen, waarbij dynamisch servers gestart en gestopt worden of SD-WAN oplossingen waarbij het netwerk zich automatisch aanpast. We worden ondertussen omringd door dergelijke infrastructuren. Wat al deze infrastructuren gemeen hebben is dat ze autonoom besluiten nemen: Docker spint een server op bij hogere belastingen. Wanneer een verbinding niet voldoende capaciteit heeft, routeert SD-WAN automatisch bedrijf kritische data via een ander pad.

In de netwerk omgevingen hebben onder andere Juniper en Cisco hun aanpak gekanteld en werken vanuit de functionele vragen in plaats van technische indicatoren. Zo zet Juniper Artificial Intelligence technologie (MIST) in om het (draadloze) netwerk te optimaliseren en dynamisch aan te passen. Hierdoor wordt de complexiteit van de omgeving gereduceerd waardoor het beheer eenvoudiger wordt. Daarnaast kan er snel ingespeeld worden op veranderende omstandigheden met als gevolg een verbeterde handhaving van de gewenste serviceniveaus. Ook Cisco kent oplossingen die gericht zijn op het netwerk.

Deze oplossingen van nu, zoals ‘Intent Based Networking’, richten zich op deelgebieden (applicatieservers, netwerk, opslag, etc.). Wat ontbreekt is een overkoepelend geheel. Het heeft geen nut als bijvoorbeeld het (Intent Based) netwerk volledig voldoet aan de gestelde eisen wanneer de capaciteit voor transactieverwerking achterblijft. Met het toenemen van de complexiteit van onze ICT infrastructuren en de onderlinge afhankelijkheid, zijn deze bijna niet meer te beheren. Een deel oplossing als ‘Intent Based Networking’ beheert een deel van onze ICT infrastructuur maar niet de totale infrastructuur.

Om volledig te voldoen aan de eisen en wensen op het gebied van flexibiliteit, aanpassingsvermogen en gebruikerservaring, zullen deze deeloplossingen verenigd moeten worden in een beheeromgeving die een totaal beeld heeft van de infrastructuur en al zijn onderdelen, de ‘Intent Based Infrastructuur’. Een ‘Intent Based Infrastructuur’ moet het mogelijk maken dat ‘end-to-end’, over de verschillende componenten heen, de infrastructuur te configureren en de onderliggende onderdelen zo op elkaar af te stemmen om de gewenste dienstverlening te kunnen leveren.

Neem gerust contact met ons op

Meer weten over onze diensten of op zoek naar advies? Of geïnteresseerd in een baan bij Legian? We helpen je graag bij het realiseren van je doelstellingen en het behalen van gewenste resultaten.

Bekijk ook

24 April 2024

ISO27001:2022, voldoen aan de nieuwe norm vóór 1 november 2025

13 February 2024

Legian in de media: All the Cyber Ladies met Nandenie Moenielal

19 January 2024

Legian in de media: Haagse ict-expert ontwikkelt escape room-achtige game om cybercriminaliteit tegen te gaan

Op basis van de ingevulde wensen, nemen wij contact met je op om de aanvraag compleet te maken.